top of page

Birbiri ile Maaşlarını Paylaşmayan Çiftler Nasıl Bütçe Oluşturabilirler?



Ülkemizde olduğu gibi dünyada da pek çok çift için maaşlar ve gelirler kimse ile paylaşılmayacak bilgiler olabilir hatta bazı harcamalar ve giderleri de insanlar eşlerinden gizli tutmak isteyebilirler.

Günümüzde evlilikler çiftlerin birbirine duydukları sevgi ve güvenin üzerine kurulurlar. İyi günde ve kötü günde hep yan yana olacaklarına dair sözler verirler ama bu sözlerin içerisinde tüm finansal kazancımın bilgisini ya da tüm harcama kategorilerimi seninle paylaşacağım sözü yok değil mi? Hatta bazı denetim firmaları ve muhasebecilerin denetledikleri, kayıtlarını tutukları müşterilerin bir kaç bilgisini eşlerine aktardıkları için çok büyük tazminat ödedikleri de haberlerde karşımıza çıkan bir gerçek. Peki ya bu bilgileri hayatımızı paylaşacağımız kişilere söylemeden nasıl ortak bütçe oluşturabiliriz?


Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz şekilde çiftler kendi kişisel bütçelerini oluşturabilirler. Gelirlerini ve giderlerini belirleyip kendilerine özel hesaplarda kendi gelecekleri için ya da kendi istekleri için ayrı birikimler yapabilirler. Ve bu bütçelerde sadece kendileri ile ilgili gelir ve harcamalar yer almalı, örneğin yenilen yemekler, iş sırasında içilen kahveler, konser için kendilerine aldıkları biletler gibi. Eşlerden biri kendi kullanımı için bilgisayar almak istiyorsa bunun için gereken parayı işte bu ayrı hesaplarda biriktirmeli.


Çiftlerin elinde birbiri ile bağımsız iki ayrı bütçe olduktan sonra paylaştıkları hayat için gerekli olan Aile Bütçesi (ortak bütçe) oluşturulmalı. Bu bütçe için çiftler önce aylık ortak giderlerini belirlemeli. Örneğin ev kirası, faturalar, işe giderken beraber binilen aracın yakıt masrafı, akşam evde yenen yemek için yapılan alışveriş ve diğer ortak harcamalar gibi. Ortaya gerekli olan tutar çıktıktan sonra eğer çiftin beraber yatırım yapmak istediği alanlar varsa bunlar için gereken tutar belirlenmeli ve bu da bütçeye eklenmeli. Bunlar çekilecek ev kredisi için belirlenen taksit tutarları olabilir, gelecek için ortak yatırım yapılmak istenilen banka fonları ya da kripto paralar olabilir. Tüm bu kalemler belirlendikten sonra eşler ortak bütçeye her ay ne kadar para koyacakları üzerinde anlaşmalı ve maaş günlerinde ya da ortak belirlenen bir günde açılan ortak banka hesabına ya da evdeki kasaya, para nerde tutulmak isteniliyorsa oraya aktarılmalı ve bundan sonra ortak harcamaların ve birikimlerin hepsi bu bütçeden yapılmalı.


Bu şekilde ayrı ayrı hazırlanan 3 bütçe ile finansal gizlilik korunurken ailenin ve evin giderleri ödenirken, ortak gelecek için de birikim yapılabilir. Üstelik tüm bunları “Aile Bütçem” uygulaması ile kolayca takip edebilir, finansal kararlarınızı anlaşılabilir grafikler ile hızlıca alabilirsiniz. Oluşturacağınız iki ayrı kişisel bütçeden sonra çiftlerden biri uygulama içerisinde ortak bütçe oluşturup eşini bu bütçeye davet edebilir, finanasal sağlığınızı “Aile Bütçem” ile koruyabilirsiniz.

11 görüntüleme0 yorum
bottom of page